Info

Ik ben Ruud van der Bliek (1958), fotograaf, reiziger en muzikant.

Samen met Evelien woon ik in Nijverdal, aan de rand van Nationaal Park ‘De Sallandse Heuvelrug’. Een omgeving met bossen en heidevelden, die uitnodigt tot het maken van lange wandelingen en het speuren naar de natuurlijke bewoners van dit gebied. Een ideale omgeving voor natuurfotografie in al haar vormen.

Een ander, steeds groter, deel van mijn fotografie speelt zich af in het buitenland, tijdens trektochten en reizen door o.a. IJsland, Noorwegen, de Faröer Eilanden, de Alpen, het Patagonische deel van Argentinië en Chili, het Verenigd Koninkrijk, de Falkland Eilanden, Zuid Afrika, Madagaskar, Bosnië-Herzegovina en Nepal. Het zijn de reizen, die natuurfotografie tot mijn belangrijkste hobby hebben gemaakt.

Binnen de natuurfotografie zijn er twee disciplines die mij als fotograaf het meeste aantrekken, macro en landschappen. Macro doet je telkens weer verbazen over de schoonheid van de kleine wereld. Hier is zoveel sfeer in te leggen. Landschapsfotografie is door het reizen steeds meer op de voorgrond gekomen. Vooral het fotograferen van berglandschappen spreekt mij meer en meer aan, door de combinatie van bergwandelen en fotograferen. De laatste jaren richt ik me daarbij steeds meer op het vastleggen van de bergbeleving en de sfeer die het licht geeft aan het landschap, zowel overdag als in het donker.

Mijn fotospullen zijn overwegend van Canon. Waarom? Omdat ik daar ooit mee begonnen ben en nooit aanleiding heb gehad om dat te veranderen. Wat dat betreft heb ik geen uitgesproken voorkeur voor merken. Wel voor gewicht, daarom gebruik ik naast de Canon 5D3 spiegelreflex ook een Olympus OM-D E-M1 II (MFT) en een Sony A6500 (APS-C). Voor heel klein, licht en snel gebruik ik een compactcamera, de Sony RX100III. En uiteraard de smartphone.

Onder de naam Bluenote Photo verzorg ik, samen met collega natuurfotografen Tom Smit en Bouke Lolkema, lezingen en workshops natuur- en reisfotografie en fotoreizen.
De workshops richten zich op de beginnende en gevorderde fotograaf en behandelen de thema’s (berg)landschapsfotografie en macrofotografie. Voor de meer gevorderde fotograaf zijn er praktijk workshops filtergebruik, panorama en focusstacking

In 2019 begeleiden we een tweetal fotoreizen naar Nepal (Bardia NP en Kathmandu) en Bosnië-Herzegovina (landschap, macro en cultuur).