Info

Welkom op mijn website

Ik ben Ruud van der Bliek (Deventer, 1958), fotograaf, reiziger en muzikant.

Samen met Evelien woon ik in Nijverdal, aan de rand van Nationaal Park ‘De Sallandse Heuvelrug’. Een omgeving met uitgestrekte bossen en heidevelden, die uitnodigt tot het maken van lange wandelingen en speuren naar de natuurlijke bewoners van dit gebied. Een heerlijke omgeving voor natuurfotografie in al haar vormen.

Een ander, steeds groter, deel van mijn fotografie speelt zich af in het buitenland, tijdens trektochten te voet en per fiets en reizen door o.a. IJsland, Noorwegen, de Faröer Eilanden, de Alpen, het Patagonische deel van Argentinië en Chili, het Verenigd Koninkrijk, de Falkland Eilanden, Zuid Afrika, Madagaskar, Bosnië-Herzegovina en Nepal.
Het zijn vooral de reizen, die natuurfotografie tot mijn grootste hobby hebben gemaakt.

Binnen de natuurfotografie zijn er twee disciplines die mij als fotograaf het meeste aantrekken; macro en landschappen.
Macro doet mij telkens weer verbazen over de schoonheid van de kleine wereld. Hier is zoveel te ontdekken en op een sfeervolle manier vast te leggen. Je raakt niet uitgekeken.
Landschapsfotografie is door het reizen voor mij steeds belangrijker en interessanter geworden. En dan vooral het fotograferen van berglandschappen, door de combinatie van bergwandelen en fotograferen. De laatste jaren richt ik me daarbij steeds meer op het vastleggen van de bergbeleving en de sfeer die het licht geeft aan het landschap, zowel overdag als in het donker.

Mijn fotospullen zijn overwegend van Canon. Waarom? Omdat ik daar ooit mee begonnen ben en nooit aanleiding heb gehad om dat te veranderen. Wat dat betreft heb ik geen uitgesproken voorkeur voor merken. Wel voor gewicht, daarom gebruik ik naast de Canon 5D3 spiegelreflex en EOS R systeemcamera ook regelmatig een Olympus OM-D E-M1 II (MFT) en een Sony A6500 (APS-C). Voor heel klein en licht neem ik een compactcamera, de Sony RX100III mee. En uiteraard de onovertroffen smartphone.

Onder de naam Bluenote Photo geef ik, samen met collega-natuurfotografen Tom Smit en Bouke Lolkema, lezingen en workshops natuur- en reisfotografie en ontwikkel en begeleid samen met hun onze fotoreizen.

Workshops

De workshops richten zich op de beginnende en gevorderde fotograaf. Er is een basiscursus en twee thema-cursussen (berg)landschapsfotografie en macrofotografie. Voor de meer gevorderde fotograaf zijn er praktijk workshops filtergebruik, panorama en focusstacking.

Fotoreizen

In 2019 zijn we begonnen met twee fotoreizen, naar Nepal (wildlife en cultuur) en Bosnië-Herzegovina (landschap, macro en cultuur).
Voor 2020 is dit aanbod uitgebreid met nieuwe reizen, naar o.a. de Italiaanse Dolomieten (berglandschap), Zuid-Afrika (wildlife, landschap en cultuur) en Nepal (foto-trekking, berglandschap en cultuur).
En er zijn plannen in de maak voor nieuwe en bijzondere bestemmingen, waarbij we zoveel mogelijk van de ‘gebaande paden’ weg willen blijven. Onder andere een fotoreis naar Ladakh (India) voor het fotograferen van de zeldzame sneeuwluipaard.
De meeste van onze fotoreizen worden logistiek uitgevoerd door gespecialiseerde reisorganisaties als Snowleopard Adventures, Herzegovina Lodges en ZaZoe Xperience. Hiermee verzekeren we ons van de allerbesten binnen hun specialisatie.

Heb je vragen, neem dan hier contact met me op.