Wild AfricaWild Africa

12-daagse fotoreis Zuid Afrika

8 t/m 19 juni 2020

Fotografeer het rijke dierenleven van Zuid Afrika vanuit de eigen auto, een kijkhut en wandelend door het bushveld in vijf bijzondere en beroemde nationale en privé parken. Verken het landschap en de bevolking van Swaziland. Overnacht in comfortabele huizen, lodges en tented camps middenin de wildernis van Swaziland, Pilanesberg, Entabeni en het wereldberoemde Kruger Park.
Natuurlijk zoeken we naar de Big 5, maar dit deel van Afrika heeft nog zoveel meer te bieden aan natuur en cultuur dat het beleven en fotograferen waard is.

De 12-daagse fotoreis ‘Wild Africa’ is speciaal samengesteld voor de natuurfotograaf, die geïnteresseerd is in het rijke dierenleven en de natuur en cultuur van Zuid Afrika. De Big 5 (buffel, leeuw, luipaard, olifant en neushoorn) is absoluut een doel om voor de lens te krijgen, maar we geven net zoveel aandacht aan alle andere dieren, zoals de vele bokken en gazellen, jakhalzen, wrattenzwijnen, cheeta’s en uiteraard de vele vogels.

We bezoeken 5 wildparken, waar we zoveel mogelijk met eigen 4×4 auto’s gamedrives (safari’s) doen. Tussendoor, en zeker in Swaziland, besteden we ook tijd aan wandelen en fotograferen van het landschap en de cultuur.
We overnachten zoveel mogelijk in de parken zelf en besteden een groot deel van de dag aan zgn. game drives. Dat wil zeggen dat we met onze eigen 4×4 auto(‘s) of met een auto met gids van het park door het bushveld rijden op zoek naar de dieren. De gidsen en onze eigen chauffeur kennen de parken door en door en zullen er alles aan doen om dieren te vinden. In Zuid Afrika lukt dat vrijwel altijd.

Per auto met chauffeur gaan maximaal 3 fotografen mee, zodat iedereen aan een raamkant zit. Uiteraard kunnen deze ramen open. Afhankelijk van het aantal deelnemers gaan we met meerdere auto’s. Dit maakt de reis kostbaarder, maar voorkomt dat je elkaar bij het fotograferen hindert of tussen twee mensen in komt te zitten. De door de parken zelf uitgevoerde game drives zijn met open safari auto’s. Je hoeft dus nooit zelf te rijden en kunt je volledig focussen op fotograferen.

De Parken

Pilanesberg National Park
Het nationaal park Pilanesberg is een nationaal park in de Zuid-Afrikaanse provincie Noordwest. Het park ligt rondom de 1.687 meter hoge Pilanesberg, een uitgedoofde vulkaan.
Het is een veilig gebied voor veel verschillende wildsoorten, waaronder de Big 5. Naast leeuw, buffel, olifant, neushoorn en luipaard kunnen we hier ook cheeta’s, wilde honden en heel veel mooie antilopensoorten, giraffen, zebra’s, gnoes, nijlpaarden en veel (water)vogels spotten. Er zijn diverse hides (schuilhutten) als perfecte wildspotplek.

Entabeni Nature Reserve
Een particulier wildpark, ook met de Big 5 en diverse lodges en tented camps. Het is gelegen in de prachtige World Heritage benoemde Waterbergen.
Alle lodges / tented camps zijn voorzien van restaurants en goede rangers die onze gasten ’s ochtends en ’s middags meenemen voor spannende game drives. Overnachten midden tussen de wilde dieren, geen omheinde locaties. Onze locatie hier is Wildside tented camp.

Kruger National Park
Het vlaggeschip van de nationale parken in Zuid-Afrika. Een bezoek meer dan waard.
In dit park verzorgen wij zelf de game drives, met eigen vervoer. Wij kennen de mooie weggetjes, de leukste overnachtingsplekjes, waterplekken, hides / schuilhutten en het dierengedrag op ons duimpje. Zo hebben we alle tijd aan onszelf. We overnachten in of net buiten het park, afhankelijk van beschikbaarheid. Accommodatie in het park zelf is basic maar betreft wel altijd een nette kamer met eigen douche, toilet en airconditioning.

Swaziland (eSwatini)
Swaziland is onlangs door de koning omgedoopt in eSwatini. Het is dus een klein koninkrijkje, eigenlijk bijna helemaal omsloten door Zuid-Afrika. Prachtig landschap, iets meer heuvelachtig en mooie natuurparken hierin.
Ook is er de mogelijkheid om een kunstenaarsdorpje te bezoeken met allerlei lokale ambachten (houtsnijwerk, kaarsenmakerij, handgemaakte sieraden, tassen, schilderijen, etc). En een bezoek aan een ‘culturale village’ met rondleiding, zang en dans is ook erg interessant en fotogeniek. Even een beetje cultuur snuiven.

Hlane National Park
Dit Big 5 park in Swaziland mag zelfs het predikaat ‘koninklijk’ dragen. We overnachten in gezellige ‘rondaweltjes’ en genieten van een eenvoudige maar goede maaltijd. Hlane staat met name bekend om zijn grote kudde witte neushoorns. Deze komen vaak naar een waterplek bij het restaurant. Dat is wel heel makkelijk fotograferen. Tijdens een game drive valt er nog veel meer moois te spotten.

Mlilwane Nature Reserve
Mlilwane ligt ook in Swaziland, iets zuidelijker, en is juist géén Big 5 park. Het staat bekend om zijn relaxte zebra’s, blesbokken, impala’s, gnoes etc. Heerlijk om eens lekker zelf rond te lopen, mountain bikes te huren of met een ranger een vogelwandeling te maken. Het park kent ontzettend veel verschillende vogelsoorten. Dus doe je wandelschoenen aan en neem verrekijker en fotocamera mee, terwijl de ranger je op de mooiste vogels wijst. Geen zin in wandelen? Boek dan bijvoorbeeld een rit te paard. Lekker tussen de wilde dieren doorrijden en genieten van het landschap.
Hier proberen we ‘bee hives’ als overnachting te boeken. Leuke ‘bijenhutjes’, wat 2-persoons kamers zijn met eigen douche en toilet, in de lokale, traditionele bouwstijl. Grappig en comfortabel.

Algemeen

Zuid Afrika ligt op het zuidelijk halfrond en de jaargetijden zijn tegengesteld aan die bij ons. Als we daar in juni zijn, valt de winter in. Omdat we in de subtropen zijn, valt het met die winter gelukkig wel mee. ‘s Nachts kan het soms flink afkoelen naar temperaturen tot net boven het vriespunt, maar overdag is het meestal zeer aangenaam met temperaturen tussen 15 en 25 graden. Eigenlijk lekker voorjaarsweer, zoals wij dat in Nederland kennen.
Met je kleding moet je daar rekening mee houden. Kies voor koele en warme kleding volgens het laagjes principe, een pet of hoed tegen de zon, zonnebril, een warm fleece-vest of trui, een (regen) jasje en eventueel handschoenen en een muts (een game drive in de ochtend wil nog wel eens fris zijn). Vanwege de wandelingen is het aan te raden om een paar wandelschoenen mee te nemen.
Overnachten doen we, afhankelijk van beschikbaarheid, in kamers, gezinshuizen of tented camps (luxe tenten op stahoogte met normale bedden, beddengoed, handdoeken en douche/toilet). Alle accommodaties zijn minimaal 3 sterren.
Op sommige plaatsen zullen we gezellig samen koken of braaien, op andere plekken is dit netjes verzorgd door de lodge of eten we in restaurants. De kosten van alle maaltijden zijn voor alle dagen inbegrepen (ontbijt, lunch, diner).

Naast een Nederlands-sprekende gids/chauffeur, gaat er een reisbegeleider/fotograaf/chauffeur mee (Ruud van der Bliek, Tom Smit en/of Bouke Lolkema). De lokale park-gidsen spreken Engels.

Het aantal deelnemers is minimaal 4 en maximaal 9.

Deze reis wordt uitgevoerd in samenwerking met onze reispartner ZaZoe Xperience van het Nederlandse echtpaar Natascha en Rex Snelder, die al vele jaren in Zuid Afrika wonen en het land en de parken zeer goed kennen. Natascha is tevens professioneel fotograaf.
We hebben de gehele reis de beschikking over eigen 4×4 auto’s met chauffeur. Per maximaal 3 deelnemers is een auto met chauffeur beschikbaar.

Let op: de reis begint en eindigt op de luchthaven van Johannesburg. De vliegreis op en van Johannesburg is niet inbegrepen.
Dit is een bewuste keuze, omdat de prijzen van vliegtickets naar Johannesburg tussen de vliegmaatschappijen grote verschillen laten zien. Onder andere afhankelijk van of het een rechtstreekse vlucht is of met een overstap en het tijdstip van boeken. U kunt nu uw eigen keuze maken. Eventuele verlenging van de reis (maatwerk) is in afstemming met ZaZoe zekermogelijk.

Voor meer informatie en boeking Lolkema Adventures

Dagprogramma

Dag 1:    Transfer van Johannesburg Airport naar Pilanesberg
Dag 2:    Pilanesberg National Park
Dag 3:    Pilanesberg National Park en transfers naar Entabeni Private Park (Big 5 park)
Dag 4:    Entabeni Private Park
Dag 5:    Entabeni Private Park en transfer naar Phalaborwa
Dag 6:    Kruger National Park, Olifants Camp
Dag 7:    Kruger National Park, Satara
Dag 8:    Kruger National Park en transfer naar Hazyview
Dag 9:  Transfer van Hazyview naar Swaziland, Hlane Royal National Park
Dag 10:   Swaziland, Mlilwane Nature Reserve
Dag 11:  Swaziland, Mlilwane Nature Reserve
Dag 12:  Transfer naar Johannesburg Airport

Prijs, inclusief/exclusief, garanties

De prijs voor de 12-daagse ‘Wild Africa’ fotoreis is € 4295,00 per persoon, op basis van 2/3/4 persoons accommodatie.
Inbegrepen:
– alle accommodatie (op basis van 2/3/4-persoons kamers, huizen of tenten)
– alle maaltijden, volledig volpension
– transfer van/naar de luchthaven van Johannesburg
– met naam genoemde excursies in het dagprogramma
– genoemde game drives en rondleidingen
– alle vervoerskosten incl. tol, brandstof, etc.
– eigen chauffeur/gids
– Nederlandse reisbegeleiding
Niet inbegrepen:
– retourvlucht op/van Johannesburg
– toeslag voor eventuele 1-persoons kamer (op aanvraag)
– drankjes
– extra/optionele activiteiten en excursies
– persoonlijke uitgaven en fooien
– reis- en annuleringsverzekering
De reis wordt uitgevoerd door ZaZoe Xperience.